Wednesday, November 26, 2014

The Journey: Reception


"Seikhlas hati yang empunya cinta, pasangan romantis Hazlee dan Ashikin mula berbunga kasih saat pertemuan pertama ketika sama-sama menimba ilmu di Universiti Teknologi Petronas (UTP) sekitar tahun 2008. Sering kali mengulang kaji pelajaran bersama-sama, mengakrabkan persahabatan yang mula terjalin antara Hazlee dan Ashikin. Perkenalan yang mula rapat dan lama-kelamaan daripada kawan biasa mula berputik rasa sayang. Dari situlah bermulanya detik percintaan yang berbunga harum di taman kasih pasangan dua sejoli ini. Hingga kini telah genap enam tahun perkenalan Hazlee dan Ashikin" - Majalah Ratu Sehari (Edisi 20)

Assalammualaikum

Ouch, puitis betul ayat daripada Editor Majalah Ratu Sehari, Kak Shuhada. Thank you Ratu Sehari sudi abadikan memori terindah aku dan Hazlee di dalam majalah. Hehehe. Actually post kali ni, aku nak sambung #shikinhazleejourney untuk majlis reception (belah lelaki). 

31 Ogos 2014, 3:00pm

"Raudah, kite dah kena turun rehearsal."

Kalau boleh nak mintak Hazlee sorang je rehearsal. Letih sangat! Nak tido pun tak sempat. Baru tau penat buat majlis. Apatah lagi kite sendiri yang jadi main character. Majlis malam ni sure buat aku letih lagi, Fuh! Takpe, sikit lagi nak habis Shikin. Kuat!

Masa rehearsal, aku sarung jubah jer. Tapi aku bawa 4 meters veil aku siap pakai heels sebab nak praktis jalan juga. MC (Barnie Redzan), committee dan floor manager (Kak Mumtaz) dah ready untuk rehearsal petang tu.  Pada mulanya, lagu yang mengiringi aku dan Hazlee lagu 'Flightless birds, American mouth', tapi kak Mumtaz cakap lagu tu macam mendatar, so better kite buat lagu lain. Kak Mumtaz suggest lagu 'Beautiful in White' by Westlife. Sangat2 sedap! Lirik memang sesuai untuk kahwin plus aku pakai baju putih masa majlis reception ni! Dua kali rehearsal, cukup untuk aku dan Hazlee confident berjalan masuk ke pelamin nanti. Boleh rehat dah! Hip2 horay! Hehehe

6:30pm, 

Kak Laila Rohani (Makeup Artist) aku untuk majlis reception. Kak Laila memang on time! Sehari sebelum majlis, Kak Laila mintak gambar aku tanpa makeup sebab dia nak tengok muka natural kite. Jadi, senang Kak Laila suggest makeup style yang sesuai untuk kita. Since majlis pagi aku dah mintak Chomel makeupkan natural, aku request Kak Laila makeupkan mata galak sikit tapi still ada concept natural. Aku memang takut tengok muka sendiri berubah, jadi tak berani nak ambil risiko request makeup yang over dan banyak colours.

Taraaa!
Dah siap! Kak Laila ambil masa 40min jer untuk makeupkan aku! Thanks Kak Laila! 

Hazlee bersiap di bilik sebelah aku. Yang belakang tu best man kami, Wan Shahril.



8.30pm,

"Shikin, Kak Mumtaz dah call!" - Raudah


Fuh! Memang ngam2 jer siap! Lega sebab ikut masa event. Aku dah pesan banyak kali kat Hazlee yang aku taknak guests tunggu lama kat hall. Aku ambil lesson learnt kenduri2 lain yang pengantin masuk hall pukul 9.15pm. Guests sure sangat2 lapar. Respect people who find time for you in their busy schedule.



Debaran masuk ke hall tak sedebar majlis sebelum ni. Lagi2 Hazlee sentiasa dengan aku, buat aku lebih tenang. Bismillahirahmanirahim.

Lagu 'Beautiful In White' iringi kami ke singgahsana. Cewah! 

Berdiri di pelamin sambil berselawat yang diketuai oleh Ustaz Ahmad

Thank you Ayah

Ayah mentua ku. Hahaha
Makan time! Lauk pengantin Concorde sangat sedap!

Sweetheart table - Makan berdua lebih baik :P
Doc Abu Bakar dan isteri (Ayah dan ummi Hazlee) Hehe
Master of Ceremony oleh Barnie Redzan. Aku meet Barnie masa dia tengah jadi Mc untuk satu event Petronas. Aku dan Aisyah (office mate) terkejut dengar suara 'jantan' Barnie! Seyes, memang sedap dan paling penting Barnie boleh berbahasa Melayu dan English dengan lancar. Memang harga Barnie jauh lebih mahal dengan Mc lain, tapi disebabkan Mc yang menghidupkan suasana majlis, aku yakin aku hire Barnie bukan satu yang sia2. Paling penting, Barnie bagi full commitment, attend technical meeting, rehearsal dan lepas habis majlis, Barnie tak balik macam tu jer. Dia akan stay sambil majlis betul2 habis sampai pukul 12am! Susah nak cari Mc yang sporting macam ni! Siap kami nak joget lambak lepas majlis, tapi tak sempat sebab pihak hotel nak kemas hall tepat 12.00am.

Barnie Redzan from 'The Barnie Redzan Production'
"Shikin ni kalau time study die study, kalau time kuar die gile2" - Syahmi
Barnie suka interview guests! Majlis nampak lebih relax dan informal. Thank you Barnie!

Live band oleh RewzMusic. Vanessa's voice memang sedap gile! Aku dan Hazlee request lagu2 jazz supaya mood nampak lebih relax. Paling sedap lagu Quando, quando by Michael Buble! My favorite song! Boleh search Rewzmusic kat Youtube.

Malam tu juga, dipaparkan 2 video. Satu video perkenalan antara aku dan Hazlee. Aku plan taknak buat video pre wedding macam orang lain since aku dan Hazlee memang tak reti nak berlakon. Jadi aku decide buat cartoon video slideshow yang aku tempah daripada SST Art Design. Dan satu lagi video majlis pernikahan aku dari Next Art.

Ucapan terima kasih serta doa yang di bacakan oleh ayah buat kami berdua sebak. :')
................................................................

"Malam yang indah ni, persembahan istimewa terhidang sekali lagi!" - Barnie Redzan

Hazlee terpinga2, "Ada performance apa lagi?"

Suprise!!!


"Kaulah Cinta Sesungguhnya..."
Suprise Sabhi Saddi untuk Hazlee



Sejak bulan 3 lagi aku dah email manager Anuar Zain, Afgan, Hafiz untuk suprisekan Hazlee. Hazlee memang suka sangat lagu2 jiwang ni. Tapi disebabkan aku tak mampu $$$ nak hire artis lelaki yang sangat popular, aku macam give up nak cari dah. Kebetulan, lagu 'Cinta Sesungguhnya' by Sabdhi Sadhi tengah popular kat radio time tu, dan Hazlee tak habis2 nyanyi dalam kereta, terus buat aku sungguh2 nak hire Sabhi. Hope harga tak semahal artis lain. Alhamdulillah, kebetulan aku call manager Sabhi pada hari Jumaat, aku dapat harga yang sangat2 berbaloi untuk 2 buah lagu. Lega bila malam 31 August tu Sabhi Saddhi available.

Hazlee menangis! Hip2 horray! Mission accomplished!

Lol, aku pun nangis juga. Haha
Sesi terakhir! Sesi potong cake! 

Acah2 potong jer.
Masa sesi suap menyuap, kiteorang suap strawberry. Bukan cake tau! Sebab cake ni cake tipo. Lol
Lepas potong cake, Barnie ada interview kiteorang juga. Last2 dia suruh Hazlee cium dahi lak pulak. Malu2 tapi suka. Hahaha
Budak2 mozac Hazlee!
Thanks Sabhi Saddi for the suprise! 
Photographer Mangotouch, PQP dan Videographer Next Art!
Takde pulak gambar dengan Livefeed video 'N3 Production'. Lupa, adeh.
Hazlee's relatives
My best girls!! 
Aku ada hire 'My Photobooth'! Instant print dan backdrop boleh customize sendiri! Best gile!! Hahaha.

Ramai betul beratur nak ambil gambar kat photobooth ni. 
Lega pengantin tak payah beratur. Hehehe
Senyum jer dekat screen photobooth, nanti gambar terus keluar dari box ni.





I am so thankful to Allah for this marriage. My heart is filled with great joy. To have someone you love living with you for the rest of your life is such a precious moment.

For those who put their effort to ensure my big day is a successful one, today I sit here remembering the fun times that we've had during that wedding day. As the days have gone by, I realize today that you guys Burhan, Raudah, Alia, Izuana, Eqram, Naz, Fatin, Noreha, Ameera, Syahmi, Wan Shahril, Syukri and Syazwan have been the people in my life who put so much smiles on my face. How can I ever thank you guys? Thanks for adding truck loads of joy and happiness in our life, everyday. 

Love, 
Nurul Ashikin Amran

End

Credit pictures: Mangotouch & PQP

3 comments:

Shakirah Rosli said...

Tahniah kak shikin. tersentuh saya membacanya. Doakan saya jadi engineer hebat macam akak dan dapat keluarga bahagia juga macam akak ! ^^ insyaAllah

Diana Din said...

Tahniah Shikin, semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..^_^*

Diana Din said...

Tahniah Shikin, semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..^_^*